Na de Belgische Koninklijk missie in Oman in het voorjaar van 2022 is er een officiële delegatie van Oman met Energieminister Salim Al-Aufi voor een meerdaags bezoek in ons land. De focus van het bezoek is de versnelling van de groene transitie en de samenwerking tussen beide landen. Met onder meer bezoeken aan Fluxys LNG terminal in Brugge, het offshore windpark voor de kust van Oostende en het Koninklijk Museum in Antwerpen. België en Oman versterken hun samenwerking en ondertekening hiervoor een Letter of Intent.
Centraal staat groene waterstof als oplossing voor het afbouwen van gas en het halen van klimaatdoelstellingen. Energieminister Tinne Van der Straeten wil de doorbraak een boost geven en pleit er voor de versnelling van de Europese certificering voor groene waterstof. “Een robuuste certificeringsregeling is essentieel om de groene waterstofmarkt van morgen op gang te brengen en is van vitaal belang om de groene transitie te versnellen. België is vastbesloten een voortrekkersrol te spelen bij de doorbraak op grote schaal van hernieuwbare groene waterstofproductie en -gebruik. Ons land heeft vele troeven dankzij de centrale ligging binnen Europa en de sterk uitgebouwde vervoersinfrastructuur.”
Groene waterstof is fysiek identiek aan andere vormen van waterstof. Om te bepalen of de geleverde waterstof "groen" is volgens de criteria, is een robuuste en Europese certificering nodig. Dat betekent een volledige traceerbaarheid van de waterstofvoorzieningsketens, van de oorsprong van de hernieuwbare elektriciteit tot de levering van waterstof.
“Hoe sneller Europa groene waterstof kan certificeren, hoe sneller we de doorbraak van de molecule kunnen kickstarten en hoe meer België haar troeven als Europese energiehub kan uitspelen. Deze bilaterale ontmoeting en pilootproject zijn essentiële bouwstenen om het proces te versnellen.”
Op het programma staat ook een overleg met de Europese Commissie. Voor het project in Oman is het essentieel dat Europa snel een en certificering aflevert die de groene waterstof productie erkent als groene energie. Energieminister Van der Straeten. “Hoe sneller Europa groene waterstof kan certificeren, hoe sneller we de doorbraak van de molecule kunnen kickstarten en hoe meer België haar troeven als Europese energiehub kan uitspelen. Deze bilaterale ontmoeting en pilootproject zijn essentiële bouwstenen om het proces te versnellen.”
Wereldwijd neemt de productie van energie uit wind- en zonne-energie steeds meer toe, terwijl de kosten ervan jaar na jaar dalen. Waterstof kan overal worden geproduceerd, het goedkoopst in landen met veel potentieel voor hernieuwbare energie. Dankzij waterstof kunnen we zelf kiezen van waar we importeren, en zijn we niet afhankelijk van ondergrondse fossiele voorraden. De zon en wind zijn van iedereen.
De belangstelling voor de internationale handel in groene waterstof neemt snel toe en mondiale supply chains “to ship the sunshine” krijgen steeds sneller vorm. Groene waterstof is een hernieuwbaar alternatief voor Russische olie en gas en voor activiteiten die niet zomaar kunnen overschakelen op elektriciteit zoals de zware industrie, het vrachtverkeer en de scheepvaart. België positioneert zich als Europese Energy hub met specifieke focus op groene waterstof.