Betaalbare energiefactuur

Energie is noodzakelijk voor ons allemaal, we kunnen niet zonder. Voor Groen is betaalbare energie een basisrecht. Met extra aandacht voor wie het meest kwetsbaar is.

  • Uitgebreid sociaal energietarief voor 1 miljoen gezinnen tijdens de energiecrisis
  • Ook gezinnen die geen recht hebben op het sociaal energietarief hielpen we tijdens de energiecrisis, met de verwarmingspremie en basispakketten
  • Btw op gas en elektriciteit permanent verlaagd naar 6%
  • Overwinsten bij energieproducenten aangepakt
  • Consumenten beter beschermd

Energie is noodzakelijk voor ons allemaal, we kunnen niet zonder. Het is belangrijk dat iedereen mee is. Daarom werkten we aan een hervorming van de energiefactuur om ze structureel betaalbaar te houden, zeker voor de meest kwetsbaren.

Na de Russische inval in Oekraïne werden Europa en België geconfronteerd met een ongeziene energiecrisis. De toevoer van aardgas uit Rusland werd verstoord waardoor ook een prijzencrisis ontstond. Als reactie op deze crisis voerde België verschillende steunmaatregelen in. We hielden een specifieke focus op het beschermen van de meest kwetsbare burgers.

Factuur van gezinnen en bedrijven verlicht

Het sociaal tarief is het goedkoopste energietarief op de Belgische markt. In tijden van hoge energieprijzen hebben we deze doelgroep uitgebreid naar één miljoen gezinnen om hen de beste bescherming te bieden. Zij kregen automatisch het goedkoopste tarief. Wie de crisis het hardste voelde, kreeg zo de meeste steun.

Ook gezinnen die geen recht hebben op het sociaal energietarief hielpen we in tijden van crisis. We beschermden hen met een verwarmingspremie en basispakketten voor gas en elektriciteit. Een steun van in totaal 1.080 euro.

Tenslotte verlaagden we ook de btw op gas en elektriciteit is permanent naar 6%. En de waaier van federale heffingen en bijdragen werd vervangen door één accijns op elektriciteit en aardgas. Die maakt het op termijn mogelijk om verwarmen op elektriciteit goedkoper te maken.

Overwinsten aangepakt

Terwijl vele huishoudens torenhoge energiefacturen betaalden tijdens de energiecrisis, profiteerden sommige energieproducenten net van de hoge prijzen om extra winst te maken.

We hebben nauw samengewerkt met Europa om dit aan te pakken. Want zoals steeds gezegd: niemand mag zich verrijken aan de energiecrisis, op kap van onze gezinnen.

Dankzij de overwinstbelasting betaalden alle elektriciteitsproducenten een belasting op alle winsten boven de 130 euro per megawattuur. Samen met de solidariteitsbijdrage voor gas en petroleum, de nucleaire heffing en de herziening van het ondersteuningsmechanisme voor de windturbines op zee, hebben we in totaal 3.7 miljard geïnd. Met deze bedragen hebben we de verschillende steunmaatregelen betaald om onze gezinnen te helpen tijdens de energiecrisis.

De steunmaatregelen waren een pijnstiller in tijden van energiecrisis. Wat we écht nodig hebben, is een remedie voor de symptomen van de ziekte. De oplossing is hernieuwbare energie. En daar hebben we de hele legislatuur onvermoeibaar aan gewerkt.

We beschermen de consument waar we kunnen

Zo verdient de consument eerlijkheid en transparantie bij de verkoop van energiecontracten. Daarom maakten we een einde aan de misleidende praktijk van slapende energiecontracten.

Door de voorschotfacturen voor je elektriciteits-of gasverbruik in lijn te brengen met de eindfactuur gaven we consumenten een realistischer beeld van de eindrekening en voorkomen we onverwachte kosten aan het einde van het contract.

We maakten ook een einde aan de deur-aan-deur verkoop van energiecontracten. Deur-aan-deurverkopers mogen enkel een vrijblijvend aanbod doen en je kan voortaan aangeven dat je voor een periode van één jaar niet meer gecontacteerd wil worden.