Amman, Jordanië - Van 8 tot 9 juni 2022 vindt in Jordanië de eerste MENA Europe Future Energy Dialogue (MEFED) conferentie plaats. Die heeft tot doel om de samenwerking in energie tussen de MENA regio (Middle East North Africa) en Europa te versterken. Centraal staat groene waterstof als oplossing voor het afbouwen van Russisch gas en het halen van klimaatdoelstellingen. Energieminister Tinne Van der Straeten wil de doorbraak een boost geven en pleit er voor de versnelling van de Europese certificering voor groene waterstof.
Nationale en regionale beleidsdoelstellingen komen samen in het Europese momentum om de afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen. Groene waterstof is een belangrijk onderdeel van de oplossing, en krijgt een prominente plaats in het REPowerEU-plan.
Groene waterstof wordt geproduceerd dankzij energie uit zon en de wind.
“Wereldwijd neemt de productie van energie uit wind- en zonne-energie steeds meer toe, terwijl de kosten ervan jaar na jaar dalen. Waterstof kan overal worden geproduceerd, het goedkoopst in landen met veel potentieel voor hernieuwbare energie zoals Jordanië en de MENA regio. Dankzij waterstof kunnen we zelf kiezen van waar we importeren, en zijn we niet afhankelijk van ondergrondse fossiele voorraden. De zon en wind zijn van iedereen.”
De belangstelling voor de internationale handel in groene waterstof neemt snel toe en mondiale supply chains “to ship the sunshine” krijgen steeds sneller vorm. Groene waterstof heeft alles mee als proper alternatief voor Russische olie en gas voor activiteiten die niet zomaar kunnen overschakelen op elektriciteit zoals de zware industrie, het vrachtverkeer en de scheepvaart.
“Groene waterstof is de brug tussen REPowerEU en Fit for 55. Cruciaal om de Europese energieafhankelijkheid af te bouwen en klimaatdoelstellingen te halen.”
Naar een Europese certificering van groene waterstof
Groene waterstof is fysiek identiek aan andere vormen van waterstof. Om te bepalen of de geleverde waterstof "groen" is volgens de criteria, is een robuuste en Europese certificering nodig. Dat betekent een volledige traceerbaarheid van de waterstofvoorzieningsketens, van de oorsprong van de hernieuwbare elektriciteit tot de levering van waterstof.
“Om groene waterstof tijdig tot onze industrie te krijgen, gaan we nu aan de slag. Dat betekent niet alleen een versnelling van de productie en uitbouw van infrastructuur, maar ook een robuuste certificering.”
Minister van Energie Tinne Van der Straeten was eerder dit jaar in Duqm, Oman voor de inhuldiging van een grote waterstoffaciliteit. In de haven van Duqm heeft DEME een concessie om op grote schaal groene waterstof te produceren. De energieminister sprak er met vertegenwoordigers van de Europese Commissie rond de uitdagingen van certificering. Op MEFED in Jordanië pleit de energieminister om werk te maken van de versnelling van de certificering.
“België is vastbesloten een voortrekkersrol te spelen bij de doorbraak op grote schaal van hernieuwbare groene waterstofproductie en -gebruik. Ons land heeft vele troeven dankzij de centrale ligging binnen Europa en de sterk uitgebouwde vervoersinfrastructuur.”
“Hoe sneller Europa groene waterstof kan certificeren, hoe sneller we de doorbraak van de molecule kunnen kickstarten en hoe meer België haar troeven als Europese energiehub kan uitspelen.”
Wat is groene waterstof?
Onder groene waterstof verstaan we hernieuwbare moleculen zoals waterstof, ammoniak, methanol en methaan die uit hernieuwbare energie en circulaire CO2 worden geproduceerd.
Een propere, CO2 vrije, niet-vervuilende brandstof uit het meest voorkomende element op aarde: water. Voor de productie is veel energie nodig. Als die van aardgas komt heet het grijze waterstof, blauwe waterstof is het product van waterstofproductie in combinatie met CO2-afvang en -opslag. Groene waterstof is gemaakt van energie uit wind en zon. Op die laatste zet België in.