GLASGOW, 4 november 2021 – Op de COP26 ondertekenen Belgische minister van Energie Tinne Van der Straeten en de Namibische minister van Mijnen en Energie Tom Alweendo een Memorandum of Understanding (MoU) voor een samenwerking tussen beide landen in groene waterstof. “De ondertekening is een win-win voor beide landen. België heeft nood aan grote hoeveelheden groene waterstof voor schone industrie en Namibië heeft overvloed aan zon.”
Met de MoU willen beide ministers onder meer de samenwerking aanmoedigen voor de oprichting van een grootschalige Green Energy Hub (GEH) in de Erongo-regio in Namibië. In het westen grenst de regio aan de Atlantische Oceaan, waar de haven van Walvisbaai een belangrijke rol zal spelen voor de productie en export van groene waterstof.
Belgische bedrijven waaronder de Compagnie Maritime Belge (CMB) en hun Namibische partners zullen er samenwerken bij de ontwikkeling van een waterstoftankstation, industriële waterstoftoepassingen en een middelgrote zonnecentrale, die tegen 2026 jaarlijks 1 miljoen ton groene waterstof zal produceren. De helft van die waterstofproductie is bedoeld voor export.
“Namibië heeft een overvloed aan zon. Dankzij zonne-energie kunnen ze een belangrijke producent worden van groene waterstof. Groene energie zorgt voor economische ontwikkeling en creëert lokaal een breed scala aan jobs.” - Tinne Van der Straeten
"Namibië beschikt over voldoende hernieuwbare energiebronnen om klimaatneutrale brandstoffen te produceren die kunnen bijdragen tot het koolstofvrij maken van ons land, zuidelijk Afrika en zelfs de wereld. Wij zien groene waterstof als een unieke kans om onze natuurlijke hulpbronnen te benutten om de
noodzakelijke directe buitenlandse investeringen aan te trekken en nieuwe duurzame motoren voor economische groei te creëren voor de huidige en toekomstige generaties"
- Tom Alweendo, Minister van Mijnbouw en Energie van Namibië
Shipping the sunshine
In 2019 werd 92% van het Belgische primaire energieverbruik gedekt door invoer in de vorm van olieproducten, gas en uranium. België zal als klein land met een beperkte oppervlakte en hoog verbruik altijd energie blijven importeren, maar het product verandert. In de toekomst zullen we geen olie meer vervoeren, maar "vloeibare" zon en wind in de vorm van groene waterstof. Energie uit wind en zon in eigen land is noodzakelijk voor elektrificatie.
“Groene waterstof importeren is voor ons land de goedkoopste manier en noodzakelijk voor de energieswitch naar 100% hernieuwbare energie en klimaatneutraliteit tegen 2050. Het kan worden gemaakt waar er veel wind of zon is, zoals in Namibië. Het is een meer democratische brandstof want minder afhankelijk van landen die geopolitiek gevoelig zijn. Met waterstof heb je meer keuze en ben je niet afhankelijk van ondergrondse voorraden”, zegt Tinne Van der Straeten, federaal minister van Energie
Van strategie naar uitvoering
Vorige week stelde minister van Energie Tinne Van der Straeten nog de eerste Belgische waterstofstrategie voor. Die heeft tot doel van België een Europees importhub voor groene waterstof en een leider in waterstoftechnologieën te maken. Dit gaat ook over economische duurzaamheid in eigen land: het behoud van industrieën, werkgelegenheid en welvaart.
“Om ervoor te zorgen dat groene waterstof een reële bijdrage levert in 2030, moeten we nu beginnen. Met de waterstofsamenwerking met Namibië brengen we onze strategie meteen in uitvoering.”
Wat is groene waterstof ?
Onder groene waterstof verstaan we hernieuwbare moleculen zoals waterstof, ammoniak, methanol en methaan die uit hernieuwbare energie en circulaire CO2 worden geproduceerd.
Een propere, CO2 vrije, niet-vervuilende brandstof uit het meest voorkomende element op aarde: water. Voor de productie is veel energie nodig. Als die van aardgas komt heet het grijze waterstof, blauwe waterstof is het product van grijze waterstofproductie in combinatie met CO2-afvang en -opslag. Groene waterstof is gemaakt van wind en zon. Op die laatste zet België in.
Waterstofderivaten, zoals ammoniak, methanol en methaan, die hernieuwbaar zijn wanneer zij uit hernieuwbare waterstof en circulair CO2 worden geproduceerd, bieden nieuwe mogelijkheden om de CO2-uitstoot te verminderen. De groene waterstof is bedoeld voor activiteiten die niet zomaar kunnen overschakelen op elektriciteit zoals de zware industrie, het vrachtverkeer en de scheepvaart.
“De zware industrie is verantwoordelijk voor 30% van de CO2-uitstoot in België. Net die sector is het meest geschikt om over te schakelen op groene waterstof. Wat goed is voor het klimaat is goed voor bedrijven en goed voor iedereen.” besluit minister Van der Straeten.