Vandaag lanceert FOD Economie in opdracht van minister van Energie Tinne Van der Straeten een bevraging bij meer dan 1000 bedrijven om het Noodplan Aardgas te verfijnen. De resultaten van de bevraging hebben tot doel de impact op bedrijven tot een minimum te beperken, wanneer het Noodplan tijdens een gascrisis voorziet in het verminderen van gasverbruik. “Je hoopt natuurlijk nooit het noodplan te moeten activeren, maar we laten niets aan het toeval over.”
Rusland gebruikt fossiele brandstoffen als geopolitiek wapen. Vorige week raakte bekend dat de gasstroom door de Nord Stream-pijpleiding met 40 procent is teruggelopen. Gazprom draaide de kraan naar sommige Europese landen zelfs helemaal dicht. Daardoor heerst in Europa ongerustheid of er wel genoeg gas zal zijn om de winter door te komen.
Momenteel zijn er voor België geen aanwijzingen dat de bevoorrading van aardgas komende winter in het gedrang zou komen. België is een draaischijf voor gasbevoorrading in de Europese Unie en kent een zeer klein aandeel Russisch gas voor eigen verbruik (4%). Bovendien is de haven van Zeebrugge een troef, met meer dan voldoende capaciteiten om LNG gas van elders in te voeren.
Met Poetin in deze wereld bestaat er niet zoiets als een nulrisico. Het is dus van essentieel belang om zich op alle fronten voor te bereiden. In april is het ministerieel besluit voor Noodplan Aardgas goedgekeurd. Dankzij de input van op het terrein die de administratie verzamelt via de enquête wordt het noodplan verder verfijnd.
Eerder dit voorjaar werden 200 bedrijfsleiders en energie-experts ingelicht over de grote lijnen van het noodplan, dat in juni werd aangescherpt en ingediend bij de Europese Commissie.
Noodplan Aardgas
In tegenstelling tot het afschakelplan voor elektriciteit, dat erin voorziet om verschillende zones van het land beurtelings enkele uren zonder stroom te zetten, is het voor aardgas niet de bedoeling dat de toevoer volledig stilvalt. Dat kan risicovol zijn. Denk aan industriële bedrijven die gevaarlijke stoffen gebruiken die vrijkomen wanneer de productie stopt. Het gas volledig afschakelen is in het noodplan daarom niet voorzien. Er zijn wel drie fases waarin er maatregelen worden genomen om het gasverbruik te verminderen.
Om de vermindering van gasverbruik op maat te organiseren, lanceert FOD Economie in opdracht van de energieminister een bevraging bij meer dan 1000 bedrijven. Het doel van deze online-enquête is een beeld te krijgen van hun verantwoord minimum gasverbruik, hun reactievermogen in geval van plotselinge gebeurtenissen en hun mogelijkheden om hun activiteiten en personeel in geval van nood veilig te stellen.
“Niet alleen op regeringsniveau, maar ook binnen bedrijven bereiden we ons voor op komende winter. Het is de verantwoordelijkheid van ons allemaal. Daarom heb ik samen met mijn administratie een brede consultatie gelanceerd bij meer dan 1000 Belgische bedrijven om het Belgische Noodplan Aardgas te verfijnen. Een noodplan op maat garandeert resultaten en een minimale impact op bedrijven wanneer gasverbruik zou verminderd moeten worden.” Tinne Van der Straeten, minister van Energie.
Deze raadpleging zal ook aan de beroepsfederaties worden toegezonden om een zo groot mogelijke feedback van de economische sector te krijgen. De bevraging loopt tot 3 juli 2022 en is beschikbaar op de website van FOD Economie.