Vandaag en gisteren vond een belangrijke Ministerial Meeting van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) plaats in Parijs. Meer dan 40 energieministers uit de hele wereld namen deel. België, onder leiding van minister van Energie Tinne Van der Straeten, was vice voorzitter.
“De Russische invasie van Oekraïne maakt duidelijk dat de energietransitie meer dan ooit urgent is. Niet enkel om onze uitstoot te verlagen, maar ook voor energieonafhankelijkheid. Meer dan 40 landen uit de hele wereld komen samen om de wereldwijde inspanningen voor energieveiligheid en hernieuwbare energie te versnellen. Dat is onze plicht en verantwoordelijkheid.”
De IEA Ministerial vond plaats in de context van 2 urgente crisissen met een grote impact op de productie, handel, verbruik en veiligheid van energie - de Russische inval in Oekraïne en de wereldwijde klimaatcrisis. Het thema dit jaar was dan ook “Accelerating Global Action on Clean Energy and Energy Security” of de versnelling van wereldwijde inspanningen voor groene energie en energieveiligheid.
De IEA Ministerial is de eerste grote internationale energietop na COP26 en Poetins oorlog. Het gemeenschappelijk “Ministerial Communiqué” is belangrijk en zet mee de agenda voor de NAVO top, de G7 en de Europese Raad die vandaag en morgen plaatsvinden in Brussel.
Onder meer Speciaal Gezant John Kerry en Vice Voorzitter van de IEA Ministerial Tinne Van der Straeten drongen aan op sluitende conclusies: met onder meer de versnelling van de energietransitie naar groene energie en het 10-puntenplan om Europese afhankelijkheid van Russisch gas en olie af te bouwen.
Post COP26 Priorities: Supporting Africa’s Clean Energy Transitions
De tweedaagse Energietop in Parijs kende verschillende side events. Het side event ‘Post COP26 Priorities: Supporting Africa’s Clean Energy Transitions’ werd geleid door minister Van der Straeten. Eén van de conclusies van COP26 (november 20221) was de groeiende wereldwijde rol van Afrika in hernieuwbare energie.
Onder leiding van Belgisch energieminister Tinne Van der Straeten zocht het side event hoe Afrikaanse regeringen, de industrie en multilaterale organisaties kunnen zorgen voor voldoende investeringen in energie-infrastructuur en hernieuwbare energie om aan de stijgende energievraag van het continent te voldoen en te garanderen dat iedereen toegang heeft tot energie.
Veel lidstaten van de Europese Unie, waaronder België, hebben de invoer van groene waterstofmoleculen uit landen met een groot potentieel voor hernieuwbare energie tot een pijler van hun waterstofstrategieën gemaakt. "Ik ben ervan overtuigd dat internationale projecten als deze win-wins opleveren voor alle partijen. Afrikaanse hernieuwbare energiebronnen zullen niet alleen andere landen ondersteunen bij het realiseren van hun energietransitie, ze zullen ook vele duizenden banen creëren lokaal."
“De wereldwijde transitie naar hernieuwbare energie plaatst Afrika in het centrum. Het Afrikaanse continent heeft een overvloed aan wind- en zon, ideaal voor ontwikkeling van onshore en offshore windparken, grootschalige zonneparken en de productie van groene waterstof. Het is een kans voor het hele continent én kan tegelijkertijd de energietransitiedoelstellingen van andere landen versterken."
Het resultaat van het side event rond hernieuwbare energie in Afrika is indrukwekkend. 500.000 euro werd vrijgemaakt voor het ‘clean energy transition programme’, specifiek voor werk rond Afrika. België is een nieuw lid van dit programma, samen met Ierland en Spanje.