Belgisch minister voor Energie Tinne Van der Straeten haalde op de Belgo-British Conference de banden aan met het Verenigd Koninkrijk, in het bijzonder op vlak van energiesamenwerking op de Noordzee en energieveiligheid. Tussen beide landen liggen belangrijke onderzeese interconnecties voor elektriciteit en gas. Ze sprak daarover met de Britse Minister voor Energie en Ondernemingen, Kwasi Kwarteng. “Ons land en het Verenigd Koninkrijk willen meer dan ooit samenwerken op het vlak van hernieuwbare energie, zeker nu Europa onafhankelijk wil worden van Russische olie en gas.”
Indien de energiecrisis nog verergert en het land met een tekort zou kampen, dan zou de Britse regering de export van aardgas naar het Europees continent kunnen terugschroeven. Dat staat in het noodplan van netbeheerder National Grid, net als andere maatregelen, zoals het stopzetten van leveringen aan de zware industrie of een oproep aan de bevolking om minder gas te verbruiken. Het Verenigd Koninkrijk liet echter weten "volledig vertrouwen" te hebben in de eigen energievoorziening. Bovendien gaat het om een noodmaatregel, die enkel in beeld komt indien alle andere ingrepen uitgeput zijn, en die overigens in zowat alle noodplannen staat, luidt het.
"Toch laat ik niets aan het toeval over", zegt minister Van der Straeten. "We bereiden de komende winter op alle fronten voor. We staan in continu overleg met onze buurlanden zoals het VK om de bevoorradingszekerheid permanent te monitoren en te evalueren. Het VK en België werken samen en zullen dat blijven doen." Energieminister Van der Straeten had vrijdag in de marge van de jaarlijkse Belgo-British Conference een onderhoud met haar collega Kwasi Kwarteng, onder meer over de bevoorrading van gas.
Beide energieministers bespraken ook de tweede stroomkabel die er komt tussen België en het Verenigd Koninkrijk, waarover in februari een princiepsakkoord werd ondertekend. Het project kreeg de naam Nautilus en zal België toegang geven tot de enorme ontwikkeling van offshorewindenergie in het VK. Ook de tweede Belgische offshorezone, de Prinses Elizabethzone, zal aangesloten worden op Nautilus via het toekomstige energie-eiland.
België heeft de ambitie om de capaciteit van wind op zee te verviervoudigen tot bijna 6 GW tegen 2030 en 8 GW tegen 2040.
“De Noordzee wordt een echte duurzame elektriciteitscentrale. De Oekraïnecrisis maakt duidelijk dat we als Europese landen werk moeten maken van meer eigen energie. Daarom versnelt België de energiesamenwerking op de Noordzee met Nederland, Denemarken, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Door in te zetten op meer hernieuwbare energie maken we ons niet alleen minder afhankelijk, we beschermen ook onze burgers en bedrijven beter tegen hoge prijzen.”