08 mrt 2020

Vrouwendag: bedankt aan alle vrouwen die mee de klimaattransitie realiseren!

De komende 10 jaar zijn cruciaal voor ons klimaat. Op #vrouwendag bracht ik op Twitter een hulde aan vrouwen in beleid, in actie, in wetenschap, in industrie die allemaal mee de klimaattransitie realiseren! 👇

💪 Christiana Figueres is de architect van het Parijsakkoord dat de temperatuurstijging wil beperken tot 1.5C. Later dit jaar krijgt dit akkoord een update in Glasgow. De secretaris-generaal van het VN klimaatsecretariaat, UNFCC, is ook nu een vrouw: Patricia Espinosa. 

➡ Lees hier een interview met Christiana Figueres

💪 Geen internationale of Europese ambitie zonder ministers die in eigen land ambitieus zijn: Sanna Marin en Terhi Lehtonen in Finland, Isabelle Lövin in Zweden, Teresa Ribera in Spanje, Nicola Sturgeon in Schotland en Jacinda Ardern in Nieuw-Zeeland.

➡ Lees hier een artikel over de eerste minister van Finland, Sanne Marin

💪 Europa wil klimaatneutraal zijn tegen 2050. In december stelde Ursula von der Leyen de Green Deal voor: een nieuwe groeistrategie voor Europa. Ooit was Europa de gemeenschap van kolen en staal, nu kan het de gemeenschap worden van groene energie.

➡ Lees hier meer over de Green Deal

💪 De komende 10 jaar worden soms de 'roaring 20's genoemd. Economen Ann Pettifor, Mariana Mazzucato en Carlota Perez schrijven over hoe grote uitdagingen kunnen gerealiseerd worden en wat daarvoor nodig is.

➡ Lees hier de visie van Mariana Mazzucato

💪Waarom 1.5-2 graden? Dat is wat de wetenschap ons zegt: Valérie Masson-Delmotte, Kate Marvel, Katharine Hayhoe en in eigen land Sara Vicca.

➡ Lees hier een artikel met Valérie Masson-Delmotte

💪 Klimaatambitie is wat burgers van ons vragen. Greta Thunberg en Anuna De Wever: 2 bijzondere vrouwen die 1000-den jongeren op straat brachten om meer klimaatactie te eisen

➡ Bekijk hier foto's van de laatste #climatestrike met Greta en Anuna in Brussel

💪 Klimaatactie is waar bedrijven klaar voor zijn. Special mention voor windenergie op zee: Nathalie Oosterlinck, CEO van Otary: in 2020 worden 58 windturbines operationeel met capaciteit 487 MW. Het equivalent van stroomverbruik van 485.000 gezin. 

➡ Lees hier een interview met Nathalie Oosterlinck

💪 En geen windturbines zonder ingenieurs. An Stroobandt van Siemens bouwt mee aan onze Belgische windparken op zee en tal van andere hernieuwbare energieprojecten! 

➡ Lees hier meer over hun project

💪 Wind op zee heeft een prachtige toekomst, maar ook een mooie geschiedenis. Heel wat vrouwen adviseerden voor of achter de schermen. Extra shout-out voor Gisèle Rosselle, fijne confrater, die de banken adviseerde in 2012 voor het Northwind project. 

➡ Lees hier haar advies

💪 In Nederland kwam er een klimaatakkoord via een klimaatdialoog. De industrietafel werd geleid door Maron Janssen van Ecorys. Inspirerende vrouw met inspirerende aanbevelingen! 

➡ Lees hier een interview met Maron Janssen

We can get it done! 💚

 

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.