Over Tinne

Toen Tinne op 1 oktober 2020 de eed aflegde als Minister van Energie had ze een duidelijk doel voor ogen: bijdragen aan een groene, gezonde planeet. Als Brusselse mama gaat het over de toekomst van haar twee dochters en hun generatie. Die staat op het spel.

Meteen plantte Tinne de vlag om België op termijn te laten draaien op wind en zon. Met drie keer meer windenergie op zee zal onze Noordzee één grote, duurzame elektriciteitscentrale worden. Groene, betaalbare energie van bij ons, voor elk Belgisch gezin. Want meer hernieuwbare energie is hét antwoord op de klimaatcrisis.

Door haar eerdere ervaring bij Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW), Wijkgezondheidscentrum De Brug en Vrije Universiteit Brussel begrijpt Tinne als geen ander dat beleid enkel werkt als je niemand achterlaat. De mensen die het moeilijkste rondkomen, voelen de klimaatcrisis het hardst. Daarom deed ze wat nodig was om tijdens de energiecrisis alle Belgen van betaalbare energie te voorzien, met een uitbreiding van het sociaal tarief voor de meest kwetsbare gezinnen.

En dit was nog maar het begin. Tinne is vastbesloten om na 2024 de positieve impact van haar beleid voort te zetten, want het werk is niet af.


Vijf vragen aan Minister Van Energie
Tinne Van der Straeten 

Omschrijf jezelf in 3 woorden.

Energiek, precies, genereus


Wat was het eerste dat er door je hoofd ging als je werd aangeduid als minister voor Groen?

Ongeloof, eigenlijk, dat ik het mooie en complexe domein van energie zou bemannen. Ook: 'ik moet zo snel mogelijk een afspraak maken met Europees Commissaris Vestager', en 'hoe doe je dat?' Een mix van gedachten dus. De verwondering en de vastberadenheid blijven tot op vandaag elkaar afwisselen.

Als je een wens zou mogen doen, wat zou je dan wensen?

Een wens die je deelt, komt niet uit ;-)

 

Naar wie kijk jij op?

Mensen die elke dag met hun laarzen in de modder staan. De eerste lijn in de gezondheidszorg, de mensen die in metro Botanique maaltijden uitdelen, advocaten die pro deo of pro bono werken, de sociale werkers bij armoede-organisaties. Iedereen die iets betekent voor iemand anders. Dat probeer ik ook te doen.

 

Wat is jouw levensmotto?

Move forward, without drama. En: er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleren.