De lidstaten van de Europese Unie engageren zich er een jaar langer toe om hun gasverbruik vrijwillig te reduceren. Die beslissing is maandag genomen.
Toen de Russische inval in Oekraïne in 2022 en de daling van de Russische gasleveringen aan Europa een energiecrisis uitlokten, beslisten de EU-landen hun gasverbruik af te bouwen. In 2023 werd de maatregel met een jaar verlengd, om zo te garanderen dat er genoeg gas voorradig bleef en om de volatiele prijzen te counteren.
"We hebben al een lange weg afgelegd sinds we in 2022 gecoördineerde maatregelen namen om snel te reageren op de energiecrisis. Het politieke akkoord dat we vandaag bereikt hebben, toont ons engagement om voorbereid te blijven op alle mogelijke bevoorradingsproblemen en een veilige winter te garanderen voor onze burgers en industrieën."
Nu de tijdelijke verordening dreigt af te lopen, hebben de lidstaten beslist de maatregel opnieuw te verlengen, tot 31 maart 2025. Concreet beloven ze hun gezamenlijk gasverbruik met minstens 15 procent te verminderen ten opzichte van het gemiddelde in de periode tussen 1 april 2017 en 31 maart 2022.
Zo blijven de EU-landen anticiperen op mogelijke verstoringen van de bevoorrading. Over een jaar moeten twee belangrijke richtlijnen - inzake energie-efficiëntie en hernieuwbare energie - in nationale wetgeving omgezet zijn. Die moeten niet alleen bijdragen aan de Europese ambitie om van fossiele brandstoffen af te stappen, maar moeten de vraagreductie ook structureel verankeren.
De flexibiliteit die de lidstaten in 2022 kregen om de collectieve Europese doelstelling te halen, bijvoorbeeld omdat ze zoals België in de eerste plaats een doorvoerland zijn, wordt aangehouden.
Les États membres prolongeront d'un an leurs efforts de réduction de consommation de gaz
Les États membres de l'Union européenne ont marqué leur accord de principe, lundi à Bruxelles, pour prolonger jusqu'à fin mars 2025 leurs efforts de réduction de consommation de gaz.
Ils visent à nouveau une réduction d'au moins 15% par rapport à leur consommation moyenne sur une période de cinq ans (2017-2022), aux termes de cette recommandation (non contraignante) qui doit être formalisée plus tard ce mois-ci.
Cette mesure avait été adoptée en urgence il y a deux ans, en réponse à la crise énergétique causée par la guerre d'agression de la Russie, avant d'être prolongée une première fois en mars 2023.
"L'accord politique conclu aujourd'hui montre notre engagement à rester prêts à faire face à toute perturbation de l'approvisionnement et à garantir un hiver sûr à nos citoyens et à nos entreprises. Elle fait état d'une réduction de 18% de la demande européenne de gaz enregistrée jusqu'ici, tandis que les stocks de gaz au sortir de l'hiver sont remplis au-delà des attentes, à 62%"
Malgré l'amélioration générale de la situation au niveau de l'approvisionnement, les derniers rapports de la Commission indiquent que la situation sur les marchés mondiaux du gaz reste tendue.