Is 100% hernieuwbare energie haalbaar?

100% hernieuwbare energie is perfect haalbaar. Maar we mogen de boot niet missen: hoe eerder we eraan beginnen, hoe eerder we er zullen zijn.

In één jaar tijd hebben we al grote stappen gezet in de richting van 100% hernieuwbare energie:

- We verdrievoudigen de capaciteit van windenergie in de Noordzee. Genoeg om elk Belgisch gezin te voorzien van Noordzeestroom. 

- Wij maken ons energiesysteem slimmer en flexibeler, bijvoorbeeld door vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Een eenvoudig voorbeeld: we kunnen elektrische auto's gebruiken als grote batterijen. Hoe doen we dat? Elektrische wagens slaan elektriciteit op wanneer er veel wind en zon is (bijvoorbeeld overdag) en geven die weer af wanneer de vraag naar energie toeneemt (bijvoorbeeld tussen 6 en 9 uur 's avonds).

- Voor de industrie, die veel energie verbruikt, zetten wij in op groene waterstof. Die produceert geen CO2 omdat die wordt gemaakt van het meest voorkomende element op onze planeet: water. Groene waterstof kan een ware revolutie teweegbrengen door de zware industrie en zwaar vervoer te verschonen. Lees onze federale waterstofstrategie hier

Al deze projecten zijn in één jaar tijd uitgevoerd. En dit is nog maar het begin.