Federaal Energieminister Tinne Van der Straeten en klimaatminister Zakia Khattabi nemen alle steunmaatregelen voor soja- en palmolie weg.
Rijden op voedsel zoal palm- en sojaolie is slecht voor het klimaat. Met deze maatregelen is België in Europa een voorloper om dit gebruik uit te faseren.
Federaal Energieminister Tinne Van der Straeten en Klimaatminister Zakia Khattabi nemen alle steunmaatregelen voor soja- en palmolie weg. Van der Straeten: “Door de fiscale steunmaatregelen weg te nemen, bannen we in de praktijk palm- en sojaolie uit. Rijden op voedsel zoal palm- en sojaolie is slecht voor het klimaat. Met deze maatregelen is België in Europa een voorloper om dit gebruik ui te faseren. Op vlak van sojaolie hebben alleen Nederland, Denemarken en Frankrijk een gelijkaardige regeling. Ook op vlak van palmolie zitten we vooraan in het peloton. Zes andere landen bannen de komende jaren palmolie.”
De piste van een volledig verbod werd door de Europese Commissie van tafel geveegd wegens in strijd met de eengemaakt markt en de WTO-regels. Daarnaast dreigden er ook handelsembargo’s met producerende landen. Om geen tijd te verliezen en palm- en sojaolie snel te bannen worden nu de stimulansen weggenomen zodat ze niet meer meetellen als biobrandstoffen. In de praktijk komt dit neer op een volledig uitfasering zodat rijden op soja- en palmolie vanaf 2023 tot het verleden behoort.
Biodiesel op basis van palmolie in België is tussen 2019 en 2020 vertienvoudigd tot 231 miljoen liter, een volume waarvoor een landoppervlakte van meer dan 100.000 voetbalvelden. Uit studies blijkt dat minstens de helft van die palmolieplantages is aangeplant op land dat onlangs is ontbost. Deze brandstoffen hebben vanuit klimaatoogpunt weinig of geen voordeel ten opzichte van conventionele fossiele brandstoffen, maar ze leiden tot ontbossing, verlies van biodiversiteit en zelfs tot schendingen van de mensenrechten.
De producenten van biodiesel zullen zich moeten bevoorraden met andere grondstoffen en evolueren naar biobrandstoffen van andere generaties. Dit is geen eindpunt. Ook de uitfasering van eerste generatie biobrandstoffen, brandstoffen gebaseerd op voedsel en voedergewassen, ligt op de regeringstafel. De federale regering vermindert ook de vraag naar (bio)brandstoffen door in te zetten op elektrisch vervoer en bijkomende investeringen in het spoor.