"Groene energie beschermt ons tegen schommelingen in prijzen van fossiele brandstoffen, verlaagt de facturen, draagt bij aan de bescherming van de natuur en het klimaat en vergroot onze energie-onfhankelijkheid. Dankzij onze ambitie om van de Noordzee een grote duurzame energiecentrale te maken, nemen we onze energie in eigen handen."
Een energie-eiland op maat van de natuur
Het Prinses Elisabeth eiland is een belangrijk project van deze legislatuur en maakt integraal deel uit van onze ambitie om van de Noordzee een grote duurzame energiecentrale te maken. Het energie-eiland is ook een wereldprimeur en een showcase voor België in het buitenland. Het is belangrijk dat we daarbij rekening houden het zeeleven, boven en onder water. Daarom heeft de regering op aandringen van Groen beslist om 10 miljoen euro toe te wijzen aan natuurinclusiviteit. Dankzij ingrepen en aanpassingen aan het ontwerp kan de impact van het eiland op het zeemilieu beperkt worden en de plaatselijke biodiversiteit bevorderen.
De aanbesteding voor de nieuwe offshore windzone Prinses Elisabeth zal plaatsvinden in de loop van 2024, en er is een bedrag van 1,763 miljoen euro toegewezen voor de voorbereidende studies van de aanbesteding. Bovendien zal er bijkomend 400.000 euro worden besteed aan de ontwikkeling van een informaticatool die nodig is voor een digitale en goede organisatie van de aanbesteding en de opvolging ervan.
Een jaarlijkse premie voor gerechtigden op het sociaal tarief die gebruikmaken van een collectieve installatie voor verwarming
Gezinnen die recht hebben op het sociaal tarief maar gebruikmaken van een collectieve installatie voor verwarming ontvangen vanaf juli 2024 jaarlijks structureel een premie. Voor 2024 komt dat ongelijkheid te corrigeren voor ongeveer 60.000 gezinnen die voorheen onder de radar vielen voorafgaand aan de stijging van de energieprijzen. Er is een totaalbudget van 4,3 miljoen euro toegewezen voor deze maatregel.
Een goedkopere elektriciteitsfactuur voor iedereen
De regering heeft ook beslist om de overgang van accijnzen op fossiele brandstoffen naar elektriciteit in te zetten. Dit is een mijlpaal. Deze maatregel zal geleidelijk worden ingevoerd vanaf 2028, en heeft tot doel gezinnen te begeleiden naar de energietransitie. Het is ook een budgetneutrale maatregel.
De regering heeft ook beslist om de verlaagde btw van 6% voor warmtepompen voor particulieren en de verlaagde btw van 6% voor sloop en wederopbouw te verlengen. Voor Tinne Van der Straeten is dit “een andere manier om de overgang naar duurzame verwarmingsoplossingen te stimuleren en investeringen in milieuvriendelijke en CO2-neutrale woningen aan te moedigen."