De regering is het eens geraakt over een tweede energiepakket van in totaal 1,118 miljard euro. Elke euro meerinkomst voor de federale overheid vloeit zo rechtstreeks naar verlaging van de energiefactuur.
In oktober 2021 besliste de federale regering over een eerste energiepakket van 760 miljoen euro specifiek gericht op de laagste inkomens en structurele hervorming van de energiefactuur met invoering van accijns en wetgevende initiatieven om oneerlijke praktijken te verbieden.
Het tweede energiepakket bevat volgende maatregelen:
- Nieuwe verlenging sociaal tarief tot 30 juni 2022. Ongeveer een miljoen gezinnen ontvangen automatisch het goedkoopste energietarief. 20% van de gezinnen met een beperkt inkomen of pensioen zijn op die manier langer beschermd tegen stijgende prijzen. Het sociaal tarief blijft nadien behouden voor 500.000 meest kwetsbare gezinnen. Voor het eerste kwartaal van 2022 leverde dit een vermindering van de energiefactuur op met 1760 euro. Voor het tweede kwartaal een vermindering met 334 euro. Het verschil is te verklaren doordat de wintermaanden de duurste maanden zijn.
- Er komt een verwarmingspremie van 100 euro voor iedereen, inclusief gezinnen met sociaal tarief. De premie wordt automatisch toegekend via de elektriciteitsfactuur zodat iedereen die ontvangt ongeacht of je op gas of stookolie verwarmt.
- Er komt een verlaging van de btw van 21 procent naar 6 procent op elektriciteit. Die verlaging wordt beperkt in de tijd tot vier maanden. Ze zal gelden vanaf 1 maart tot 1 juli. Voor een gemiddeld gezin is dit een korting van ongeveer 65 euro.
Voor gezinnen met hoge facturen, bv elektriciteitsfactuur van 165 euro, loopt de korting in totaal op richting de 200 euro. Namelijk 100 euro forfaitaire korting en 100 euro btw-korting.
Grondige accijnshervorming op elektriciteit en aardgas, met een cliquetsysteem. Dat systeem laat toe dat de accijnzen stijgen zodra de brandstofprijzen onder een bepaald niveau dalen, en omgekeerd. Op die manier is de consument beschermd bij een stijging van de prijzen, maar wordt het verlies aan inkomsten voor de overheid beperkt zodra de prijzen stevig zakken. Via accijnzen kan er gericht sociaal en duurzaam beleid worden gevoerd. Dit wordt verder uitgewerkt door de minister van financiën en minister van energie en besproken op de kern tegen 1 maart 2022.
Meerinkomsten: Na budgettaire analyse bedragen de eenmalige meerinkomsten voor de federale staat in 2022 als gevolg van de stijgende energieprijzen bij ongewijzigd beleid van 813,4 miljoen euro.
- Meerinkomsten BTW elektriciteit en gas: 521,2 MEUR
- Meerinkomsten offshore: 177 MEUR
- Meerinkomsten repartitiebijdrage: 32 MEUR
- Meerinkomsten BTW stookolie: 83,2 MEUR
Q&A
Wat betekent dit voor een gezin?
Voor een gezin met gemiddeld verbruik betekenen alle maatregelen samen ongeveer 165 euro vermindering. Als je echt hoge facturen hebt, loopt dit op naar vermindering van 200 euro.
Is dit voldoende?
Elke euro meerinkomst voor de federale overheid vloeit rechtstreeks terug naar verlaging van de energiefactuur. In totaal meer dan 1,1 miljard euro vermindering van energiefacturen. Voor gezinnen met echt hoge facturen kan de vermindering plopen tot in totaal 200 euro. (verwarmingskorting + btw-verlaging)
We werken ook verder op accijnshervorming.
Nog geen hervorming? Werk was nog niet klaar?
Allerbelangrijkst is dat er op korte termijn een vermindering komt. Voor wie wordt geconfronteerd met echt hoge facturen kan dit oplopen tot 200 euro. De accijnshervorming kan een permanente bescherming bieden tegen de stijgende prijzen en laat in de toekomst ook gericht sociaal en duurzaam beleid toe. We hebben al veel werk verzet. Nu werken we verder tegen 1 maart.