Minister van Energie Tinne Van der Straeten woont momenteel in Parijs de eerste top van het internationaal energieagentschap IEA over zeldzame aardmetalen bij. Ze zet er de Belgische expertise op vlak van recyclage in de verf.
Zeldzame aardmetalen als kobalt en lithium zijn op veel plaatsen in de wereld te vinden, maar moeilijk te ontginnen en daarom zeldzaam. De materialen worden steeds gegeerder, omdat ze nodig zijn voor de productie van onder andere elektrische wagens, zonnepanelen, computers en smartphones.
De IEA organiseert momenteel in Parijs een eerste top over de omgang met de zeldzame metalen. Die brengt ministers van metaalproducerende en -verbruikende economieën, de industrie, investeerders en het maatschappelijk middenveld samen.
"België heeft het potentieel om een wereldleider te worden in het hergebruik van zeldzame aardmetalen."
Minster van Energie Tinne Van der Straeten vertegenwoordigt ons land en zet er vooral de Belgische expertise op vlak van recyclage in de verf. De zeldzame aardmetalen kunnen in principe immers hergebruikt worden, maar dan moet er nagedacht worden over duurzame waardeketens, zegt de groene minister "zodat de ontwikkeling van technologie, het gebruik en recyclage in het teken staan van de meest optimale benutting van deze kostbare grondstoffen".
België heeft op vlak van reccyclage met Umicore en Comet twee wereldspelers in huis en heeft het potentieel om een wereldleider te worden in het hergebruik van zeldzame aardmetalen, aldus Van der Straeten. "Samen kunnen we in Europa een duurzame en circulaire economie bevorderen waar waardevolle maar zeldzame aardmetalen keer op keer worden herbenut. Zo houden we prijzen stabiel, garanderen we de energietransitie naar hernieuwbare energie in alle continenten en verminderen we afhankelijkheden."